We hebben een klant!

door | dec 19, 2019

Op donderdag 5 december stond in Amersfoortse Courant Stoelhoodie biedt patiënt privacy. In de vorige Nieuwsbrief vertelden we al kort over de variant van de bedhoodie voor de behandelstoel die op initiatief van het Meander is ontwikkeld. En dat dit prototype in de maand december als pilot getest zou gaan worden. Op de tweede pilot dag hadden we al de publiciteit in de Amersfoortse Courant. Zo kwamen we in een stroomversnelling terecht. Ik wil hier toch even kort ingaan op de interessante ontstaansgeschiedenis van deze variant van de bedhoodie.

Terwijl wij focusten op de bedhoodie voor meerpersoonskamers en vervoer, werd ik benaderd door Mirjam van Dijk, stafmedewerker van de afdeling oncologie van het Meander MC. Zij had precies een jaar daarvoor in een krantenartikel van Utrechts Nieuwsblad gelezen over de bedhoodie en nu, een jaar later, wilde zij bedhoodies voor behandelstoelen bij ons bestellen. Ik voel nu nog de opwinding die ik toen voelde. We hebben een klant!

De reden van haar verzoek was dat zij een onderzoek had gedaan op de afdeling oncologie, waaruit bleek dat patiënten behoefte hebben zich af en toe te kunnen onttrekken aan alle prikkels. Het Meander kent namelijk 1 persoons-verpleegkamers, maar Mirjam vond het belangrijk als aanbieder van deze zorg om ook patiënten in de dagbehandeling de keuze tot afscherming te geven.

We zijn met elkaar gaan brainstormen hoe we patiënten binnen de gegeven setting meer privacy kunnen bieden: het verminderen van prikkels voor patiënten die dat nodig hebben waarbij ze zelf de keuze hebben om hun afscherming naar wens in te stellen. We leerden van patiënten dat ze juist deze keuze heel belangrijk vinden. Het idee dat als het je even te veel wordt  je je even kan terugtrekken voor een paar uurtjes of maar een paar minuten. Het gordijn kan je ook dicht (laten) doen, maar dan ben je helemaal afgeschermd. Bovendien kun je het gordijn niet zelf open- en dichtdoen. Het gordijn voelt vaak te gesloten, want juist praten met anderen kan ook fijn zijn. Maar niet altijd.

Daarom is er behoefte aan iets dat instelbaar is en past bij het moment. Patiënten geven ook aan dat het best wel lastig is om je zo af te sluiten als anderen wel aangeven te willen kletsen. Uiteraard leerden we ook dat het niet voor alle patiënten nodig is, sterker nog: echt overbodig kan zijn! Vervolgens zijn we een heel proces doorgaan en gezamenlijk hebben we onderzocht waar zo’n nieuw product dan allemaal aan moet voldoen. Een aantal overwegingen die daarbij de revue passeerden, waren onder meer:

 • Dat het verpleegkundigen, die al zo druk zijn, niet te veel tijd en handelingen kost.
 • Dat het veilig is en dat voldoet aan de normen voor hygiëne.
 • Dat het past binnen logistieke processen.
 • Dat het niet te milieubelastend is.
 • Dat het makkelijk te bedienen is.
 • Dat je bijv. kunt lezen onder de kap.
 • Dat het technisch functioneert.
 • Dat de patiënt het durft te gebruiken.
 • Dat het makkelijk open of dicht kan.
 • Dat het verschillende standen heeft zodat de patiënten naar keuze meer open of dichter kunnen zijn naar anderen.
 • Dat het belangrijk is hoe zo’n nieuw product wordt aangeboden aan patiënten.
 • Last but not least: dat het BETAALBAAR is.

Een hele uitdaging! Daar is maanden aan gewerkt. En de kap (prototype) die daar uit is gekomen wordt nu in het Meander in een pilot getest op alle bovenstaande punten en nog meer. We hebben veel positieve reacties gehad maar ook kritiek. De maand december gaat ons leren hoe dit prototype wordt ervaren door patiënten en verpleegkundigen. En wat we samen kunnen doen om het nog beter te maken. Daar is de pilot tenslotte voor!

Ook verklappen we alvast dat we jullie (onze ambassadeurs) in het nieuwe jaar graag allemaal een keer willen uitnodigen om de kap te komen bekijken, te betasten en tips en tops te horen om verder te verbeteren……

We danken jullie voor je steun en jullie enthousiasme, en wensen jullie fijne kerstdagen en alle goeds voor 2020 toe!

Namens het Bedhoodie-team,

Nicole Plum – Founder & CEO Bedhoodie