In gesprek met investeerder Daan Wesseling

door | dec 17, 2021

De meest gestelde vraag is: ‘Waarom bestaat dat niet allang?’

Daan leidt met zijn vader en broer het familiebedrijf Wesseling BV, producent van medische behandel- en onderzoekstafels. In 2019 raakte Wesseling BV betrokken bij Bedhoodie. Daan vertelt waarom dat niet bleef bij de aanvankelijke klant-leveranciersrelatie.
“De vader van een van de Bedhoodie-pioniers maakte deel uit van ons netwerk”, vertelt Daan. “Via die weg kregen wij in 2019 de vraag om de adapter voor de stoelhoodie te maken. Het product was ontwikkeld en ontworpen; van die adapter – het bevestigingsmechanisme van de hoodie aan de behandelstoel – bestond een prototype. De vraag was of wij die kunnen produceren. Dat kon; wij hebben daarvoor de materialen, de know-how, de middelen. Maar bovenal: we vonden het een goede opdracht. Niet direct om rijk van te worden; dat gaat nog een tijdje duren hoor. Maar wel omdat er een gedachtegang achter de hoodies zit die ons aanspreekt. We willen meer zijn dan alleen de leverancier van een stalen frame.

Niet normaal
Wij zijn een productiebedrijf, geen zorgprofessional. Maar we zitten wel al meer dan zestig jaar in die markt van medische hulpmiddelen, dus je weet wat van het reilen en zeilen, en van de relatie tussen de inhoud van de zorg en de middelen waarmee die zorg gegeven wordt. Mijn vrouw werkt bovendien in de zorg, dus ik krijg ook langs die weg ideeën over zorgkwaliteit aangereikt. Het verhaal achter de Bedhoodie klikte direct met ons. Dat je het niet normaal moet blijven vinden dat mensen in een hele kwetsbare situatie geen enkele bescherming krijgen tegen blikken van anderen: raak! En dat wij  een rol in konden spelen in die verandering: ook raak!

Zakelijk interessant
De bedhoodie en de stoelhoodie zijn zakelijk interessant voor ons vanwege het innovatieve denken erachter. Onze eerste bijdrage was dus de productie van een onderdeel van de stoelhoodie. Het gaat niet puur om de adapter. Het gaat erom dat mensen tijdens hun behandeling basale privacy moeten kunnen hebben. Tijdens een bloedafname, hemodialysebehandeling of op een dagbehandelingsafdeling moet je je kunnen terugtrekken, of moet je rustig kunnen beeldbellen met iemand, zonder dat andere mensen daarbij het publiek zijn. Dát is waar wij als bedrijf voor willen staan. Het is toch raar dat er een heleboel wetten en regels bestaan voor je digitale privacy – denk aan de overdracht van medische gegevens – maar dat je wel door een ziekenhuis wordt gereden terwijl je angstig bent en je bril niet op hebt. Dat maakt Bedhoodie voor ons interessant.
Daarom hebben we een extra stap gezet, en zijn we een partnerschap aangegaan in de ontwikkeling van de stoelhoodie en de bedhoodie. In 2020 hebben we in Bedhoodie geïnvesteerd; we zijn ervan overtuigd dat de hoodies passen in de ontwikkeling die de zorg zal doormaken. En het is goed om in de voorhoede mee te spelen.

Investeren
Voor elk bedrijf moet de schoorsteen roken; voor ons vanzelfsprekend ook. Ik zei net al: we gaan er niet rijk van worden; onze verwachtingen van het rendement liggen op een ander vlak. De stoelhoodie is echt wel een product waar markt voor komt. Maar het verdienmodel zit meer in de verbruiksmaterialen, de papieren kappen dus. Onze adapter is een duurzaam product; zo’n ding gaat vijftien jaar mee. Daar gaan we dus geen enorme volumes van produceren, maar dat hoeft dus ook niet.
Onze verwachting is dat het eerst de bedhoodie zal zijn die een plek in de markt zal vinden. En dat de stoelhoodie daar achteraan zal komen. Dat komt doordat van de bedhoodie de urgentie eerder gezien wordt door zorgverleners. En zij zijn degenen die in de huidige verhoudingen een doorslaggevende rol hebben. Als zij het nodig vinden, komt er ruimte om het gebruik te implementeren en om de producten te kopen. We zien nu dat de bedhoodie het in dat opzicht makkelijker heeft dan de stoelhoodie. Maar geloof me, ook die laatste zal uiteindelijk omarmd worden.

Ready for take off
We verwachten de eerste sales voor de bedhoodie in het eerste kwartaal van het komende jaar – een stuk later dan we hadden voorzien. Dat heeft maar één oorzaak: corona. Je kunt je voorstellen dat ziekenhuizen op dit moment helemaal geen oren hebben naar een demonstratie van een nieuw product, of meedoen met tests. Er staat een heleboel on hold in de zorgontwikkeling, en dat is ook logisch. Maar we hebben zoveel mogelijk doorgezet, en alles is klaar voor het grote werk. We weten wat we hoe en waar kunnen produceren. En het zijn producten die gaan lopen als er een schaap over de dam is. Als ik aan persoonlijke en zakelijke relaties vertel over de bedhoodie krijg ik heel vaak terug: ‘Waarom bestaat dat niet allang?’ Goeie vraag. Maar hij komt er nu dan toch aan, en ik weet zeker dat het een aanwinst voor de zorg zal zijn.”