Minder Prikkels Meer Privacy

Bedhoodie helpt patiënten zichzelf tegen inkijk te beschermen en rust te vinden op kwetsbare momenten.

ProductenVideo bekijken

Waarom Bedhoodie?

Ruim 4 miljoen Nederlanders moeten leven met overprikkeling en (chronische) vermoeidheid. Het zijn veel voorkomende klachten na bijvoorbeeld een beroerte, bij dementie, andere hersenaandoening of psychische kwetsbaarheid.

Ook in het ziekenhuis geven patiënten aan last te hebben van prikkels tijdens hun opname, en behoefte te hebben aan zich terug te kunnen trekken. Vooral ook patiënten tijdens vervoer door ziekenhuisgangen, liften en in wachtruimtes.

De bedhoodie is een beweegbare kap die over het hoofdeinde van een bed gekanteld kan worden. De persoon in bed kan de Bedhoodie naar wens zelf uitklappen. Hierdoor verkleint letterlijk je wereld, en daarmee de prikkels van je omgeving. De bedhoodie geeft rust op eigen gekozen momenten. De patiënt heeft de regie zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid.

De bedhoodie is er ook in een variant voor een behandelstoel. Mensen voelen zich soms beroerd en bekeken tijdens een chemokuur. Dan kan het fijn zijn om je even af te schermen.

De bedhoodie kan een uitkomst zijn in verschillende situaties: in een zorginstelling met meerdere bedden in een ruimte, op een dagbehandelingskamer of een uitslaapkamer. Een verpleeghuis, revalidatiecentrum, ziekenhuis of gewoon thuis in de woonkamer. De bedhoodie zorgt voor rust, minder prikkels en privacy.

Nicole Plum, initiatiefnemer: ‘Stel je voor je ligt in een ziekenhuisbed of – stoel. Op een meerpersoonskamer, met andere patiënten en hun bezoekers. Of je wordt in zo’n bed door de gangen van het ziekenhuis vervoerd. Of ergens ‘geparkeerd’’ voor een onderzoek. Wie het heeft meegemaakt, herkent vast het gevoel overgeleverd te zijn aan de blikken van bezoekers en medewerkers. Je voelt je heel kwetsbaar. Voor de bescherming van onze digitale privacy bestaat strenge wetgeving, de AVG. Voor fysieke privacy gek genoeg niet. Samen met patiënten, zorgverleners en Panton hebben we de producten ontworpen en ontwikkeld.’

Producten

Ziekenhuisbed

Meer privacy voor patiënten tijdens vervoer door ziekenhuisgangen.

Verpleeghuisbed

Op een verpleeghuisbed kan de hoodie de bewoner rust en geborgenheid geven.

Behandelstoel

De oplossing die privacy biedt aan patiënten tijdens een behandeling.

Privacy

Transparant

Universeel

Eenvoudig

TEAM

Nicole
Plum

Founder & CEO

Armand
Lipperts

Partner & CFO

Daan
Wesseling

Partner & CCO

Nienke
Mauritz

PR

Mario de Zeeuw

Development

Carlo Schippers

Verpleegkundig specialist

Over 15 jaar zeggen we beschaamd: “Weet je nog, tot 2020 reden we ernstig zieke patiënten gewoon onbeschermd door de gangen, zonder hun bril op, gebit in, make-up op, bh aan… erg hè?!”

Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Als chef de policlinique houdt zij zich dagelijks bezig met de aansturing en planning van de polikliniek en de dagbehandeling Medische Oncologie. “Patiënttevredenheid en patiëntveiligheid zijn voor mij speerpunten. De Bedhoodie: wat een top idee! Meer privacy en minder last van (nieuwsgierige) starende blikken van voorbijgangers of kamergenoten.

Marieke Schreuder-Cats

MANP | docent verpleegkunde | Hogeschool Utrecht

Ik vind de Bedhoodie belangrijk omdat deze bewustzijn creëert t.a.v. het belang van privacy voor patiënten en dat het niet vanzelfsprekend is om in een ziekenhuisbed te liggen en door openbare ruimtes te worden gereden. Door het gebruik van de bedhoodie geef je als ziekenhuis aan studenten verpleegkunde het signaal af dat privacy belangrijk is en dat we er alles aan doen dit te bewerkstelligen.

Paul Jenniskens

Patiënt

Als patiënt wil ik zelf mijn privacy creëren wanneer ik in een ziekenhuisbed lig. Alleen kunnen zijn met mijn gevoel van kwetsbaarheid. De bedhoodie helpt daarbij: ik bedien deze zelf, kan de kap op de gewenste stand zetten, ben voor iedereen even buiten beeld en toch ook weer niet. Zo regel ik zelf mijn rustmoment én is dit voor anderen ook meteen zichtbaar.

Leon Moons

Maag- darm- en leverarts

Rust en een moment voor jezelf zijn soms ver te zoeken in een ziekenhuis, maar wel essentieel. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn. De bedhoodie kan juist voor die mensen een uitkomst zijn.

Sigrid Vervoort

Hoofd Zorgvernieuwing

De bedhoodie biedt patiënten de mogelijkheid zelf de regie te hebben/te nemen over de eigen privacy; er is met de bedhoodie een keuzemogelijkheid beschikbaar gekomen om voor en door jezelf je privacy te regelen.

Ginette Hesselmann

Verpleegkundig specialist en oncologie verpleegkundige

De Bedhoodie: zo simpel, met de regie bij de patiënt zelf om zich zichtbaar even af te sluiten indien gewenst. Dat dat nooit eerder is bedacht. Zo nodig! 

Patricia Vlasman

Ervaringsdeskundige / patientenvertegenwoordigster

Op een 1 persoonskamer kan het gevoel helemaal alleen te liggen ook benauwend werken, soms is het fijn om wel in contact te zijn met anderen. Vooral het feit om zelf die regie in handen te kunnen hebben is wat me aanspreekt in de Bedhoodie.

Bedhoodie in de pers

Bedhoodie: nog voor de marktgang nieuwe toepassingen

Zelden komt een product zo direct in ontwikkeling om antwoord te geven op een patiëntbehoefte als de Bedhoodie. Het was een patiëntenklankbordgroep in het UMC Utrecht die, gevraagd naar ideeën over wat er nu écht eens moet veranderen…

Is deze kap de oplossing voor meer privacy tijdens een chemokuur? Meander test het

Het ziet eruit als een kap over een kinderwagen: de bedhoodie voor patiënten van het UMC in Utrecht. De kap over het hoofd geeft de zieken meer privacy. Patiënten voelen zich namelijk erg bekeken wanneer ze door het ziekenhuis worden vervoerd.

UMC Utrecht wil 'bedhoodie' voor privacy patiënten

Twee behandelstoelen op de afdelingen voor chronisch zieken en oncologie in Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn sinds begin deze week uitgerust met het prototype van de bedhoodie voor behandelstoel. De hoodie, ontworpen door ontwerpstudio Panton, moet patiënten de gelegenheid geven om zichzelf af te schermen.

De Bedhoodie, even op jezelf zijn

De Bedhoodie is weer een stap dichterbij! UMC Utrecht, Nicole Plum en Startup Desk Amsterdam trekken gezamenlijk op om project Bedhoodie tot een succes te maken.

'Bedhoodie' moet patiënten meer privacy geven

Het UMC Utrecht Cancer Center is op zoek naar fondsen voor de ontwikkeling van de “bedhoodie”. Het ziet eruit als een kap over een kinderwagen en moet patiënten in hun ziekenhuisbed meer privacy bieden. De kap beschermt ook tegen licht en geluid.

UMC wil meer privacy voor patiënten met de ‘bedhoodie’

Het UMC Utrecht zamelt geld in voor meer privacy in het ziekenhuisbed. Met een zogenaamde ‘bedhoodie’ moeten patiënten beter worden beschermd tegen licht, geluid en tocht.

‘Bedhoodie’ geeft patiënten meer privacy

Patiënten voelen zich vaak erg bekeken als ze door het ziekenhuis worden vervoerd. Het UMC Utrecht vroeg studenten van de TU Delft hier een oplossing voor te bedenken. Hun idee: de bedhoodie.

Bedhoodie

Mensen hebben behoefte aan privacy, dat is geen nieuws. Maar voor patiënten die in het ziekenhuis liggen is privacy moeilijk te realiseren. De ‘bedhoodie’ is een oplossing waarmee patiënten zelf eenvoudig meer privacy kunnen creeëren als dat nodig is.

Klik hier om onze nieuwsbrieven terug te lezen.