Bedhoodie https://www.bedhoodie.com Privacy voor de patient Wed, 01 Apr 2020 17:21:54 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://www.bedhoodie.com/wp-content/uploads/cropped-Favicon-Bedhoodie-32x32.png Bedhoodie https://www.bedhoodie.com 32 32 In gesprek met Anja van Heuvelen tijdens corona tijd https://www.bedhoodie.com/blog/in-gesprek-met-anja-van-heuvelen-tijdens-corona-tijd/ Wed, 01 Apr 2020 08:56:07 +0000 https://www.bedhoodie.com/?p=958 Anja van Heuvelen is ambassadeur van Bedhoodie en een van onze ervaringsdeskundigen als het gaat om patiëntenbelangen en -welzijn. In deze voor velen moeilijke tijden praten we met haar over hoe zij deze tijd ervaart. Als nierpatiënt komt zij regelmatig in het ziekenhuis en voor haar is dit dan ook een extra moeilijke periode gezien de kwetsbaarheid van haar gezondheid.
Anja heeft vanaf begin maart dit jaar, na een controle in het ziekenhuis waarbij zij al een beetje werd bijgepraat wat er aan zat te komen, gekozen voor volledige zelfisolatie, samen met haar man.

”Voor iedereen is het een onzekere periode met veel onzekerheid en ongemakken. Als chronische patiënt is er naast de ‘gewone’ angst voor corona en wat dat met je zou doen mocht je daaraan blootgesteld worden, ook nog eens het gemis van een vangnet als je gezondheidsprobleem acuut wordt.” Want de normaal ’veilige haven’ van Anja, het ziekenhuis, de plek waar je altijd terecht kunt als het niet goed mocht gaan, waar je iemand kunt bellen of spreken als je je zorgen maakt, die plek is er nu niet.

‘Zeker nu het allemaal langer duurt, is het moeilijk om de tegenstrijdige adviezen tegen elkaar af te zetten en voor jezelf te beslissen wat de meest veilige optie is. Want enerzijds moeten kwetsbaren (zoals ik) thuis blijven, tegelijkertijd is het ook gevaarlijk om de zorg die ik nodig heb telkens uit te moeten stellen.. welke afweging maak ik dan? ’
Wat Anja mist is een persoonlijk advies voor haar situatie of een sparringpartner met wie ze de voor en nadelen en eventuele risico’s zou kunnen afwegen. Al is het maar om niet het gevoel te hebben er alleen voor te staan bij het maken van deze moeilijke keuzes.

‘Er is nu vooral onzekerheid over hoe het gaat daar. Is het nog veilig voor mij in het ziekenhuis? Mag ik nog wel bellen? Is mijn arts nog beschikbaar of houdt iedereen zich nu bezig met corona? Veel vragen en daarnaast een terughoudendheid in het stellen van vragen omdat je ‘niemand wilt lastig vallen’ maken het tot een spannende periode.’

Iedereen snapt dat de prioriteiten nu elders liggen en daar is alle begrip voor. Tegelijkertijd zou het heel fijn kunnen zijn voor bestaande patiënten van ziekenhuizen die thuis in isolatie zitten om af en toe even iets te horen over de stand van zaken. ‘Een kort bericht gericht op de persoonlijke kwestie van de desbetreffende patient in de online omgeving zou al genoeg kunnen zijn. Zodat je weet dat als er echt sprake is van acute nood (anders dan corona), dat er nog iemand is die ook jou kan helpen of mee kan denken’.

Ondanks de onzekere tijd houdt onze ambassadeur zich staande en blijft positief. ‘Het beste er van maken, je goed voorbereiden en zorgen dat je genoeg medicijnen in huis hebt en de acceptatie dat de situatie is zoals deze is en daar het beste van maken, is het enige dat je kunt doen. Daarnaast iedere dag een klein klusje in het huishouden en zorgen dat je niet de hele dag met het nieuws bezig bent, maar ook momenten creëert om even los te komen van al die spanningen.’

.

]]>
Privacy even geen issue https://www.bedhoodie.com/blog/privacy-even-geen-issue/ Mon, 30 Mar 2020 11:26:52 +0000 https://www.bedhoodie.com/?p=951 Wat zijn we in een bizarre tijd beland. Zo zijn we lekker druk met wat ertoe doet in ons normale leven; ons werk, hobby’s, onze relaties en vrije tijd. En ineens verandert een virus ons leven radicaal. Dat geldt voor ons als team, voor onze ambassadeurs, onze partners (Panton) en onze financiers.

Er is weinig nieuws te melden over nieuwe avonturen met de Bedhoodie en stoelhoodie. Toch wilden we even van ons laten horen.

Corona vergt alle tijd en aandacht van onze verpleegkundigen en artsen. Daarnaast worden alle andere zorgverleners zoveel mogelijk ingezet om de zorg zo te organiseren dat alle coronapatiënten op te vangen zijn. Instellingen vragen de rest van hun medewerkers zoveel mogelijk het ziekenhuis te mijden en thuis te werken om verspreiding te voorkomen. Jullie horen er elke dag over. Er is op dit moment geen ruimte om pilots met hoodies aan te bieden. Of samen met verpleegkundigen en patiënten de hoodie ‘sympathieker’ te maken.

Wel dachten we dat de hoodie misschien in deze tijden wel gebruikt zou kunnen worden met een ander doel. Op dit moment zijn mensen op zoek naar bescherming en gevoel van veiligheid. De Bedhoodie, bedacht om je terug te trekken, kan mogelijk ingezet worden om, uiteraard naast alle andere voorzorgsmaatregelen zoals social distancing  van 1,5 meter,  een gevoel van veiligheid te bieden in bepaalde situaties. En misschien wellicht met aanpassingen zelfs méér dan dat, bedenkend dat deze situatie nog maanden of jaren kan duren. Daarom hebben we dit idee aan gemeld bij Dutch Startup Association die een oproep op LinkedIn deed naar startups die direct of indirect iets kunnen betekenen in coronatijd.

Kortom: weinig tijd voor de verdere ontwikkeling/implementatie van de hoodie.

Wel willen we graag even stilstaan en aandacht vragen voor hoe extra angstaanjagend deze tijd is voor onze ambassadeurs van de Bedhoodie. De moed en levenskracht die zij opbrengen kunnen we allemaal als inspirerend voorbeeld zien van hoe je een episode als deze doorstaat.

 

 

]]>
2020 starten met een terugblik https://www.bedhoodie.com/blog/2020-starten-met-een-terugblik/ Thu, 30 Jan 2020 09:08:44 +0000 https://www.bedhoodie.com/?p=839 Een nieuw jaar ligt voor ons om onze droom mogelijk te maken: patiënten een keuze bieden zich te beschermen met een Bedhoodie op momenten dat zij dit nodig hebben in een ziekenhuis. Oftewel het mogelijk maken van instelbare privacy indien gewenst.

Ik had gehoopt dat patiënten die daar behoefte aan hebben in 2019 ‘hulp’ zouden hebben gekregen bij wet; tenslotte is er ook de AVG voor de digitale privacy. Maar die wet gaat niet over het beschermen van het gevoel/ervaren/beleven van privacy van een persoon in een ziekenhuis of zorginstelling (of elders). En dus niet over die situaties waarvoor de Bedhoodie bedoeld is: het je ‘ongewenst bekeken voelen’ en/of ‘zichtbaar zijn’ in een (kwetsbare) situatie. Een moment waarbij je soms te veel prikkels ervaart en je even wilt terugtrekken uit een situatie waarin je verder geen echte keuze hebt. Want je bent ziek en moet mee in de organisatie van de zorg.

Eind 2019 voerden we een pilot uit bij het Meander ziekenhuis in Amersfoort met de behandelstoelvariant van Bedhoodie. Belangrijkste uitgangspunt was hierbij om te onderzoeken of we met dit product de behoefte om konden zetten in een acceptabel, betaalbaar en werkend product. Dit product is gemaakt voor en met patiënten en besproken met zorgverleners en uitgevoerd door onze partner Panton. De pilot was zeer leerzaam en we zijn heel blij met de feedback van de patiënten.

Het blijkt dat de techniek van het geteste prototype werkt. De mechaniek van de behandelstoelvariant van de Bedhoodie is zo ontworpen dat de kap vrijwel traploos instelbaar is. Het geeft de patiënt voldoende vrijheid om de kap in die stand te zetten die op dat moment het beste past bij het gevoel van de patiënt. Daar zijn we heel blij mee!

Ook werd bevestigd dat een substantieel aantal patiënten met kanker die een operatie of chemotherapie ondergaan behoefte heeft aan meer privacy en mogelijkheden om zich te kunnen afzonderen en zich minder ‘bekeken’ te voelen. Een derde van de patiënten die meedeed met de pilot gaf aan positief tegenover de Bedhoodie te staan. Een uitkomst waar we zeer blij mee zijn in deze fase.

De evaluatie maakte echter ook duidelijk dat het uiterlijk van dit prototype nog verbetering behoeft. Voor dat aspect gaat de stoelvariant van Bedhoodie terug naar de tekentafel.  Het prototype is nu nog te hoekig bevonden en de kleur deed veel mensen denken aan karton. We leerden dat dit product ,dat geheel nieuw is in de zorg, een ‘sympathieker’ uiterlijk behoeft.

We leerden ook dat de manier waarop je zorgverleners voorbereid nog belangrijker is dan we dachten. Zij zijn degenen die de Bedhoodie aanbieden aan patiënten.

Wat staat ons op korte termijn te doen? Zoals gezegd gaan we met onze ontwerper terug naar de tekentafel om aan het uiterlijk van dit prototype te werken. In dit proces willen we graag zorgverleners en patiënten raadplegen in een klankbordgroep.

Daarnaast investeren we in onze contacten binnen de medische wereld, om zoveel mogelijk personen op de mogelijkheden te wijzen van de Bedhoodie. Ook ontwikkelen we een vraag en antwoord lijst op onze site, waar we op alle vragen antwoord kunnen geven. Tot slot plannen we op korte termijn een bijeenkomst voor al onze ambassadeurs en geïnteresseerden.

Kortom we gaan dit nieuwe jaar weer vol vertrouwen in. We rekenen erop dat 2020 het jaar wordt waarin de keuzemogelijkheid voor de Bedhoodie voor hen die daar behoefte aan hebben, gerealiseerd gaat worden.

Nicole Plum – Founder & CEO Bedhoodie 

]]>
We hebben een klant! https://www.bedhoodie.com/blog/we-hebben-een-klant/ Thu, 19 Dec 2019 15:35:06 +0000 https://www.bedhoodie.com/?p=837 Op donderdag 5 december stond in Amersfoortse Courant Stoelhoodie biedt patiënt privacy. In de vorige Nieuwsbrief vertelden we al kort over de variant van de bedhoodie voor de behandelstoel die op initiatief van het Meander is ontwikkeld. En dat dit prototype in de maand december als pilot getest zou gaan worden. Op de tweede pilot dag hadden we al de publiciteit in de Amersfoortse Courant. Zo kwamen we in een stroomversnelling terecht. Ik wil hier toch even kort ingaan op de interessante ontstaansgeschiedenis van deze variant van de bedhoodie.

Terwijl wij focusten op de bedhoodie voor meerpersoonskamers en vervoer, werd ik benaderd door Mirjam van Dijk, stafmedewerker van de afdeling oncologie van het Meander MC. Zij had precies een jaar daarvoor in een krantenartikel van Utrechts Nieuwsblad gelezen over de bedhoodie en nu, een jaar later, wilde zij bedhoodies voor behandelstoelen bij ons bestellen. Ik voel nu nog de opwinding die ik toen voelde. We hebben een klant!

De reden van haar verzoek was dat zij een onderzoek had gedaan op de afdeling oncologie, waaruit bleek dat patiënten behoefte hebben zich af en toe te kunnen onttrekken aan alle prikkels. Het Meander kent namelijk 1 persoons-verpleegkamers, maar Mirjam vond het belangrijk als aanbieder van deze zorg om ook patiënten in de dagbehandeling de keuze tot afscherming te geven.

We zijn met elkaar gaan brainstormen hoe we patiënten binnen de gegeven setting meer privacy kunnen bieden: het verminderen van prikkels voor patiënten die dat nodig hebben waarbij ze zelf de keuze hebben om hun afscherming naar wens in te stellen. We leerden van patiënten dat ze juist deze keuze heel belangrijk vinden. Het idee dat als het je even te veel wordt  je je even kan terugtrekken voor een paar uurtjes of maar een paar minuten. Het gordijn kan je ook dicht (laten) doen, maar dan ben je helemaal afgeschermd. Bovendien kun je het gordijn niet zelf open- en dichtdoen. Het gordijn voelt vaak te gesloten, want juist praten met anderen kan ook fijn zijn. Maar niet altijd.

Daarom is er behoefte aan iets dat instelbaar is en past bij het moment. Patiënten geven ook aan dat het best wel lastig is om je zo af te sluiten als anderen wel aangeven te willen kletsen. Uiteraard leerden we ook dat het niet voor alle patiënten nodig is, sterker nog: echt overbodig kan zijn! Vervolgens zijn we een heel proces doorgaan en gezamenlijk hebben we onderzocht waar zo’n nieuw product dan allemaal aan moet voldoen. Een aantal overwegingen die daarbij de revue passeerden, waren onder meer:

 • Dat het verpleegkundigen, die al zo druk zijn, niet te veel tijd en handelingen kost.
 • Dat het veilig is en dat voldoet aan de normen voor hygiëne.
 • Dat het past binnen logistieke processen.
 • Dat het niet te milieubelastend is.
 • Dat het makkelijk te bedienen is.
 • Dat je bijv. kunt lezen onder de kap.
 • Dat het technisch functioneert.
 • Dat de patiënt het durft te gebruiken.
 • Dat het makkelijk open of dicht kan.
 • Dat het verschillende standen heeft zodat de patiënten naar keuze meer open of dichter kunnen zijn naar anderen.
 • Dat het belangrijk is hoe zo’n nieuw product wordt aangeboden aan patiënten.
 • Last but not least: dat het BETAALBAAR is.

Een hele uitdaging! Daar is maanden aan gewerkt. En de kap (prototype) die daar uit is gekomen wordt nu in het Meander in een pilot getest op alle bovenstaande punten en nog meer. We hebben veel positieve reacties gehad maar ook kritiek. De maand december gaat ons leren hoe dit prototype wordt ervaren door patiënten en verpleegkundigen. En wat we samen kunnen doen om het nog beter te maken. Daar is de pilot tenslotte voor!

Ook verklappen we alvast dat we jullie (onze ambassadeurs) in het nieuwe jaar graag allemaal een keer willen uitnodigen om de kap te komen bekijken, te betasten en tips en tops te horen om verder te verbeteren……

We danken jullie voor je steun en jullie enthousiasme, en wensen jullie fijne kerstdagen en alle goeds voor 2020 toe!

Namens het Bedhoodie-team,

Nicole Plum – Founder & CEO Bedhoodie 

]]>
De eerste pilot van de stoelhoodie https://www.bedhoodie.com/blog/de-eerste-pilot-van-de-stoelhoodie/ Fri, 29 Nov 2019 16:33:21 +0000 https://www.bedhoodie.com/?p=834 In 2019 ben ik wederom lichtelijk verbijsterd, om te leren over alle voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een pilot te starten in een ziekenhuis. Maar het is ons gelukt: Alles is gereed om in het Meander de stoelhoodie variant  te gaan testen. In deze nieuwsbrief lees je alle updates daarover. Daarnaast wil ik via deze weg nogmaals benadrukken hoe fijn en constructief onze samenwerking met o.a. Panton en het Meanderziekenhuis verloopt. Zo waardevol om zulke partners om je heen te hebben tijdens een dergelijk proces.

We starten nu met de pilot. Mede mogelijk gemaakt door alle investeerders. De volgende mijlpaal is ook een zeer belangrijke: het vinden van grote investeerders om de echte productie in gang te gaan zetten!

Op 19 oktober jl stond er een artikel in NRC Economie waarin werd aangehaald hoe moeilijk het was geweest om grote investeerders te vinden voor de robot die er nu in de zorg is voor ouderen. ”Iedereen zei: helemaal geweldig …ga zo door….prachtig initiatief…Als elke schouderklop een euro was geweest.” Ik dacht dit kan zo maar gaan over onze hoodie. Als al het enthousiasme van anderen kon worden omgezet in geld dan was de hoodie er ook al.
Maar zo stond er ook dat het investeerdersklimaat in Nederland er een is van koudwatervrees, want het moet elders bewezen en ontwikkeld worden. Daar ligt nog een uitdaging voor ons. Of misschien moeten we het zo stellen: laten wij de investeerders uitdagen!

We hebben namelijk een groot voordeel. Wij, de Bedhoodie BV zijn redelijk uniek!  Bij slechts 0,8 % van de startups staat een vrouw aan het roer en een gemengd team slechts bij 5,7 %, aldus  Prins Constantijn in ‘it is a mans world’ (NPO). Dus we zouden makkelijk vindbaar moeten zijn voor investeerders die deze uitdaging aandurven.

Zo kan ik onze tweede Nieuwsbrief niet alleen openen maar ook eindigen met verbijstering. Slechts 0,8% procent met een vrouw aan het roer?

Nicole Plum – Founder & CEO Bedhoodie 

]]>
“Tentoonstelling” van zieke mensen https://www.bedhoodie.com/blog/tentoonstelling-van-zieke-mensen/ Mon, 07 Oct 2019 16:25:04 +0000 https://www.bedhoodie.com/?p=832 ’In 2009 was ik verbijsterd dat we zieke mensen zo kwetsbaar in openbare ruimtes van ziekenhuizen ‘tentoonstellen’ zoals Carlo Schippers verderop in deze nieuwsbrief zo treffend omschrijft. Dat moeten we toch niet willen!

Deze week zag ik in het ziekenhuis waar ik werk een patiënt in een behandelstoel die een tijdschrift voor haar gezicht hield om zich te beschermen tegen de blikken van binnenkomers. Jullie begrijpen dat het mij niet snel genoeg kan gaan om patiënten instelbare privacy te bieden: de bed-of stoelhoodie.

Maar de weg om van idee naar productrealisatie te komen gaat niet over een nacht ijs. Ik had niet kunnen bevroeden wat er allemaal bij komt kijken. Het is doorzetten, vallen en opstaan, risico’s nemen, dalen maar ook geweldige pieken als er iets lukt.

Gelukkig zijn we een topteam. We vullen elkaar goed aan. En Panton, het bureau dat het prototype heeft gemaakt is een in alle opzichten fantastische partner. Wat er bij de prototyping allemaal komt kijken daar kunnen we een andere keer nog meer over vertellen. Zo ook over patenten en patentaanvragen doen die tot gevolg hebben dat we jullie nog geen plaatjes kunnen laten zien.

Last but not least dank aan jullie allemaal, die in ons geloven, en  die certificaten hebben gekocht waardoor we op onze weg naar realisatie weer cruciale stappen hebben kunnen zetten. Dank je wel! Via deze nieuwsbrieven willen we jullie vertellen wat we doen om instelbare privacy mogelijk te gaan maken voor patiënten.

Nicole Plum – Founder & CEO Bedhoodie 

]]>