cropped-bedhoodie_logo
Op donderdag 5 december stond in Amersfoortse Courant Stoelhoodie biedt patiënt privacy. In de vorige Nieuwsbrief vertelden we al kort over de variant van de bedhoodie voor de behandelstoel die op initiatief van het Meander is ontwikkeld. En dat dit prototype in de maand december als pilot getest zou gaan worden. Op de tweede pilot dag hadden we al de publiciteit in de Amersfoortse Courant. Zo kwamen we in een stroomversnelling terecht. Ik wil hier toch even kort ingaan op de interessante ontstaansgeschiedenis van deze variant van de bedhoodie.
Terwijl wij focusten op de bedhoodie voor meerpersoonskamers en vervoer, werd ik benaderd door Mirjam van Dijk, stafmedewerker van de afdeling oncologie van het Meander MC. Zij had precies een jaar daarvoor in een krantenartikel van Utrechts Nieuwsblad gelezen over de bedhoodie en nu, een jaar later, wilde zij bedhoodies voor behandelstoelen bij ons bestellen. Ik voel nu nog de opwinding die ik toen voelde. We hebben een klant!

Nicole Plum
De reden van haar verzoek was dat zij een onderzoek had gedaan op de afdeling oncologie, waaruit bleek dat patiënten behoefte hebben zich af en toe te kunnen onttrekken aan alle prikkels. Het Meander kent namelijk 1 persoons-verpleegkamers, maar Mirjam vond het belangrijk als aanbieder van deze zorg om ook patiënten in de dagbehandeling de keuze tot afscherming te geven.
Samen gingen we aan de slag: Meander, Panton en Bedhoodie.
We zijn met elkaar gaan brainstormen hoe we patiënten binnen de gegeven setting meer privacy kunnen bieden: het verminderen van prikkels voor patiënten die dat nodig hebben waarbij ze zelf de keuze hebben om hun afscherming naar wens in te stellen. We leerden van patiënten dat ze juist deze keuze heel belangrijk vinden. Het idee dat als het je even te veel wordt je je even kan terugtrekken voor een paar uurtjes of maar een paar minuten. Het gordijn kan je ook dicht (laten) doen, maar dan ben je helemaal afgeschermd. Bovendien kun je het gordijn niet zelf open- en dichtdoen. Het gordijn voelt vaak te gesloten, want juist praten met anderen kan ook fijn zijn. Maar niet altijd.
Daarom is er behoefte aan iets dat instelbaar is en past bij het moment. Patiënten geven ook aan dat het best wel lastig is om je zo af te sluiten als anderen wel aangeven te willen kletsen. Uiteraard leerden we ook dat het niet voor alle patiënten nodig is, sterker nog: echt overbodig kan zijn! Vervolgens zijn we een heel proces doorgaan en gezamenlijk hebben we onderzocht waar zo'n nieuw product dan allemaal aan moet voldoen. Een aantal overwegingen die daarbij de revue passeerden, waren onder meer:
 • Dat het verpleegkundigen, die al zo druk zijn, niet te veel tijd en handelingen kost.
 • Dat het veilig is en dat voldoet aan de normen voor hygiëne.
 • Dat het past binnen logistieke processen.
 • Dat het niet te milieubelastend is.
 • Dat het makkelijk te bedienen is.
 • Dat je bijv. kunt lezen onder de kap.
 • Dat het technisch functioneert.
 • Dat de patiënt het durft te gebruiken.
 • Dat het makkelijk open of dicht kan.
 • Dat het verschillende standen heeft zodat de patiënten naar keuze meer open of dichter kunnen zijn naar anderen.
 • Dat het belangrijk is hoe zo'n nieuw product wordt aangeboden aan patiënten.
 • Last but not least: dat het BETAALBAAR is.
Een hele uitdaging! Daar is maanden aan gewerkt. En de kap (prototype) die daar uit is gekomen wordt nu in het Meander in een pilot getest op alle bovenstaande punten en nog meer.
We gaan het ontdekken. De tweede dag hadden we al die publiciteit met een mooi artikel en helaas een wat minder mooie foto, die onvoldoende recht deed aan de kap en de mogelijkheden die die biedt en die niet volledig het verhaal uitstraalde dat we willen vertellen.
Daarom hieronder nog een foto voor jullie, gemaakt door Jan de Groot die bereidt was een dag mee te lopen tijdens de pilot in het MeanderMC.
We hebben veel positieve reacties gehad maar ook kritiek. De maand december gaat ons leren hoe dit prototype wordt ervaren door patiënten en verpleegkundigen. En wat we samen kunnen doen om het nog beter te maken. Daar is de pilot tenslotte voor!
Ook verklappen we alvast dat we jullie (onze ambassadeurs) in het nieuwe jaar graag allemaal een keer willen uitnodigen om de kap te komen bekijken, te betasten en tips en tops te horen om verder te verbeteren……
We danken jullie voor je steun en jullie enthousiasme, en wensen jullie fijne kerstdagen en alle goeds voor 2020 toe!
Namens het Bedhoodie-team,

Nicole Plum - Founder & CEO Bedhoodie
def7abcd
prototype Bedhoodie - variant voor de behandelstoel door Jan de Groot
De beste wensen

Dit jaar bleef de kap nog bijna dicht
We konden nog weinig prijsgeven van de ontwikkeling van de Bedhoodie/stoelhoodie
Toch kregen we van veel kanten steun en vertrouwen.
In 2020 mag de kap half open!
Onze patentaanvraag is pending, en we kunnen voorzichtig aan de buitenwereld tonen wat we doen.
Op dit moment zijn we de bedhoodie voor behandelstoel aan het testen.
In de loop van de tijd mag hij steeds verder open!

Voor hen die zelf willen ervaren hoe het is om een hoodie tot stand te brengen, kunnen we jullie mede dankzij onze partner Panton deze geweldige miniatuur versie presenteren. De hoodie kun je printen, uitknippen en dan vouwen maar. Leuk voor in de kerstboom ;-).

We danken jullie voor alle steun en je enthousiasme, en wensen iedereen fijne kerstdagen en alle goeds voor 2020 toe!
Naamloos
Volg je ons al?
We hebben accounts op o.a. LinkedIn, Instagram en Facebook. Het helpt ons als je ons volgt!
.
facebook instagram linkedin youtube website email